Forum srpskih i kosovskih preduzetnica

RPK Kraljevo OJ Čačak je bila moderator na Panelu „Prilike za ulaganje i razvoj privrede i preduzetništva  Srbije i Kosova“ a u okviri Konferencije Foruma srpskih i kosovskih preduzetnica – Most izmedju institucija. Panel se odnosio na mogućnosti saradnje kroz programe i projekte a panelsti su bili predstavnici iz Razvojne Agencije Srbije, Garancijskog fonda Vojvodine, Sremske privredne komore kao i predstavnice UPŽ „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Udruženja EVA iz Valjeva. Akcenat je stavljen na projekte i subvencionisana sredstva u okviru Godine preduzetništva.

Osnovni zaključak ove konferencije je da uslovi i volja za saradnju postoje izmedju samih preduzetnica koje bi se osim konkretne robne saradnje, usmerile i na zajedničke projekte, ali da politička volja još uvek  koči neophodan i prepoznat vid saradnje. Takodje su iznete i niz primedbi Razvojnoj Agenciji Srbije, a koje se odnose na subvencije i pomoći ženskom preduzetništvu. Tri ključne  primedbe su:

1)    Žensko preduzetništvo se u najvećoj meri bavi uslugama i žene su uglavnom zbog nedostatka finansijskih sredstava vlasnice radnji koje knjige vode po prostom knjigovodstvu ili su paušalci, pa su samim tim diskriminisane za apliciranje na ovim projektima

2)    Odredjene usluge (trgovina, obrazovanje,zdravstvo) nisu obuhvaćena ovim programom

3)    Vlasnice preduzeća i radnji su društveno odgovorne kompanije, daju maksimalan doprinos kroz mentorstvo i obuku , kao i praktičnu nastavu učenika i studenata, a za taj svoj doprinos nemaju nikakvu subvenciju.