Error message

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1374 of /home/rpkk/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/rpkk/public_html/includes/menu.inc).

Javni poziv privredi za 20% bespovratnih sredstava i 80% povoljnog kredita Fonda za razvoj

Ministarstvo privrede je raspisalo Javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, kao i za zadruge za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Ova podrška se privrednicima pruža kroz razvojne projekte koji predstavljaju kombinaciju 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za realizaciju ovog Programa Ministarstvo privrede je opredelilo 600.000.000 dinara bespovratnih sredstava, dok su ukupna kreditna sredstva Fonda za razvoj iznose 2.400.000.000 dinara.

Sredstva opredeljena Programom mogu se koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovonog prostora (ukoliko je u sastavu proizvodnog prostora), za kupovinu proizvodne opreme, nove ili polovne, ne starije od pet godina (uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje), kao i za nabavku softvera i druga nematerijala ulaganja. 

Takođe, preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Pravo na sredstva imaju svi, bez obzira na vrstu knjigovodstva.

Trgovina, turizam, primarna poljoprivredna proizvodnja nisu obuhvaćeni ovim Programom.

Preduzetnici mogu dobiti i do sedam miliona dinara kredita i 1.750.000 dinara bespovratno. Maksimalni iznos za preduzeća je četrdeset miliona kreditnih sredstava i deset miliona dinara bespovratno.

Kamata je, zavisno od garancija, od 1,5 do tri odsto, a rok otplate kredita od sedam do 10 godina.

Za više od 12,5 miliona dinara, mikro I mala preduzeća mogu da konkurišu ako su krajem 2012. godine imala bar deset zaposlenih a u međuvremenu ostvarila rast prihoda ili zaposlenosti za 20 odsto. Na više od 25 miliona dinara, mogu da računaju ako su krajem avgusta 2016. godine imali 35 zaposlenih.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte predstavlja podršku privrednicima u cilju povećanja proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Programom se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a svu potrebnu dokumentaciju možete  naći na   http://www.fondzarazvoj.gov.rs/uputstva_razvojni.html#1