U Kraljevu održana obuka za inženjere- Optimizacija alata za brizganje

U Laboratoriji ’’3D Impuls’’ na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, od 10. do 14.septembra 2018.godine, održana je obuka Modula 3-Optimizacija alata za brizganje. Obuka je održana u okviru projekta ‘’Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda’’ , koji realizuje Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu uz podršku Privredne komore Srbije.

Obuka su pohađali inženjeri proizvodnih kompanija, koji će  stečeno znanje iz naprednih 3D tehnologija koristiti za unapredjenje proizvodnje i poslovanja. Primenom 3D tehnologije u industriji povećava se nivo invetivnosti i ostvaruju uštede u proizvodnji što se direktno odražava na povećanje nivoa konkurentnosti malih i srednjih prduzeća, I njihovo bolje pozicioniranje na tržištu.

U toku petodnevne obuke, predavač, mr Nusret Muhamerović je govorio o optimizaciji proizvodnog procesa kod injekcionog brizganja polimernih materijala, o novim materijalima za brizganje o njihovim reološkim I tehničkim karakteristikama, kao I o eliminaciji grešaka na otpresku uzrokovanih alatom ili tehnološkim procesom. Polaznici su bili u prilici da steknu nova znanja iz oblasti primene 3D tehnologija kod izrade alata za brizganje plastike, koja omogućava izradu kružnih kanala za hlađenje , koji skaćuju vreme proizvodnog ciklusa i do 30%. Osim optimizacije procesa u pogledu uštede vremena i novca,  3D tehnologije omogućavaju I postizanje boljih tehničkih perfomansi samog proizvoda.

Obuku Modula 3 su propratili mediji:

  • Dopisništvo RTS – Prilog emitovan 10.09.2018. u emisiji “ Ovo je Srbija”
  • RTV Melos – Prilog emitovan 10.09.2018. u informativnoj emisiji “ Kraljevačka Hronika”, prilog dostupan na linku:   https://www.youtube.com/watch?v=_6qyI8M6Y2E

    Zvonko Tufegžić, direktor RPK Kraljevo je u svom obraćanju medijima istakao da RPK Kraljevo i Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu imaju intezivnu saradnju tokom proteklih 7 godina,  kao i da saradnja fakulteta i privrede ima veliki značaj za podizanje nivoa konkurentnosti  MSP.